Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

Blog

GÜNEŞ KREMLERİNİN HEPSİ AYNI MI?

Güneş kreminizi neye göre seçersiniz? Markası, ambalajı, fiyatı, eş – dost tavsiyesi, reklamları, kokusu, kıvamı, SPF değeri, bulunabilirliği …. Bunların hepsi seçimlerimizi etkiliyor olsa da aslında bilinçli bir seçim için uygun kriterler değil.

Güneş kremlerinin etki mekanizması bakımından 2 ana tipi var:
Mineral (Fiziksel) koruyucular ve Kimyasal koruyucular (sağda).

GÜNEŞ KREMLERİNİN HEPSİ AYNI MI?

Bizim piyasada daha çok gördüklerimiz kimyasal koruyucular. Bunların içindeki etken madde cilt tarafından emiliyor; cilde gelen UV ışınları da cilt tarafından emildikten sonra içerdeki bu kimyasalla tepkimeye girerek nötralize oluyorlar. Yani korunma olayı cildin içinde gerçekleşiyor 8hırsız eve girdikten sonra !). Kimyasalın azalıp bitmesi de söz konusu, dolayısı ile SPF değerine göre kimyasal koruyucuların yenilenmesi gerekiyor. SPF nin artması güneşten koruma etkisini değil koruma süresini uzatıyor. Örneğin hiçbir şey sürmeden güneşe çıkıldığında ciltteki kızarıklık 5 dakikada başlıyorsa, SPF 4 sürüldüğü zaman 4 katına yani 20 dk ya çıkıyor. Kabaca SPF 15 ve 20 güneşte bir saate kadar, SPF 30 ve 50 ise 2 saate kadar koruyor. SPF 20 UV ışınlarının % 93’ünü süzerken, SPF 30, % 96, SPF 50 ise %98’ini tutuyor. Hiçbir koruyucu % 100 etkili değil.

Kimyasal koruyucularla ilgili en büyük sorun düzenli kullanımda alerjik reaksiyonlar yaratmaları, ciltte yağlanma ve parlamaya neden olmaları.

Fiziksel koruyucular ise cildin üzerinde moleküler bir bariyer oluşturup gelen UV’yi geri yansıtıyorlar. Bu tip koruyucuların ne kendisi emiliyor, ne de UV emiliyor ve içerde kimyasal bir tepkimeye neden oluyor. Mekanik olarak ciltten temizlenmedikçe de koruyuculukları devam ediyor, yani bitmiyorlar. Bu yüzden aslında en çok tercih edilmesi gereken koruyucular bunlar, ama şimdiye dek çok rağbet görmemelerinin nedeni cilt üzerinde beyazımsı bir röfle oluşturmaları idi. Yani yüzünüzde bir krem olduğu anlaşılabiliyordu veya az sürüldüğünde de koruyuculukları azalıyordu. Şimdi molekül çapındaki düzenlemelerle bu sorun çözüldü. Tek bir uyarı var: nano teknoloji olanlardan uzak durun çünkü onlar çok küçük oldukları için cilde emilebiliyorlar ve alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyorlar. Çocuklarda da fiziksel koruyucuların kullanılması öneriliyor.

Peki güneşten korununca D vitaminimiz azalacak mı? Aslında evet, çünkü D vitamini için en uygun güneşlenme saatleri saat 11:00 ile 16:00 arası. Bu periyodda aslında güneşe çıkılmaması veya çıkılırsa iyi bir korunma uygulanması öneriliyor. O halde ne yapalım? Aslında ortalama bir günde el, yüz ve kolları 20 dakika güneşe maruz bırakmak günlük 1000 IU D vitamini ihtiyacımızı karşılamaya yetiyor. Güneşsiz günlerde oral takviye alınması öneriliyor. Bunun miktarı günde 600-800 IU ama 2000 IU’ye kadar alınmasını önerenler de var. Güneşe en çok maruz kalan, hatta sürekli maruz kalan kısımlarımız ellerimiz ve yüzümüz. Bu sebeple buralardaki deri, vücudumuzun diğer bölümlerindekilere göre çok daha çabuk yaşlanıyor, sarkıyor, lekeleniyor ve kırışıyor. O zaman güneşten sürekli korunması gereken kısımlar aslında bu kısımlar. Eğer güneşten D vitamini için yararlanmak istiyorsak ellerimize ve yüzümüze iyi bir koruma uyguladıktan sonra vücudumuzun diğer bölgelerini 20 dakika açık bırakarak günlük D vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Üstelik bu süreyi uzatmaya da gerek yok, çünkü D vitamini sentezi bir süre sonra doyuma ulaşıyor ve ne kadar fazla kalsanız da artmıyor.

Güneş koruyucu olarak önerimiz fiziksel bir koruyucu seçmeniz. Eğer yaz - kış yüzünüze güneş koruyucu sürecekseniz en iyi seçenek bunlar. Yaz aylarında vücut koruması için kombine veya kimyasal koruyucuları da seçebilirsiniz. Tavsiye edebileceğimiz markalar ise şunlar:

  1. MEDIK8 PHYSICAL SUN-SCREEN – Yüzünüzde beyazlık bırakmayan bir mineral koruyucu
  2. OBAGI – KOMBİNE GÜNEŞ KORUYUCU – Hem fiziksel, hem de kimyasal koruyucular içeren bir güneş kremi
  3. SOLENTA KİMYASAL GÜNEŞ KORUYUCU – Farklı cilt tipleri ve sorunlarına göre ilave etken maddeler içeren bir kimyasal koruyucu