Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

Blog

YAZ İÇİN CİLT KORUMA KALKANI

Güneşi seviyoruz. Çünkü bize kendimizi iyi hissettiriyor. Güneşin bize iyi hissettirmesinin birkaç nedeni var. Öncelikle güneş ışınları cildimizde aktif D vitamini sentezlenmesini sağlayarak sağlığımıza ciddi anlamda katkıda bulunuyor. D vitamini eksikliğinin saç ve tırnaklarda sorun yarattığı, oto-immun ve kardiyak hastalıkları kolaylaştırdığı, kemik erimesine yol açtığı kanıtlanmış durumda. İkinci olarak, aydınlık olan sürenin uzamasının bir anti-depresan etkisi var. Yüksek enlemlerde gecelerin aylar boyu uzun sürdüğü ülkelerde intihar oranlarında artış gözleniyor. Üçüncü neden ise güneşin afrodizyak bir etkisi olması. Bu daha çok erkeklerde belirgin şekilde ortaya çıkıyor. Son neden ise bronzlaşan bir cildin insana kendini daha güzel hissettirdiği gerçeği. 80 denek üzerinde yapılan bir çalışmada, hepsinin fotoğrafları çekiliyor ve daha sonra photoshop yardımı ile bu fotoğrafların güneşlenmiş halleri yaratılıyor. Daha sonra hangi fotonun daha güzel olduğu hem deneklerin kendilerine, hem de bağımsız gözlemcilere soruluyor. Her iki grup da güneşlenmiş resimlerin daha iyi göründüğüne karar veriyorlar.

Aslında konumuz tam da bu: güneşin cilde etkileri. Güneşlenmiş bir cilt kısa süreliğine daha iyi görünse de bu güneşin cilde zarar verdiği gerçeğini değiştirmiyor. Ultraviyole (UV) ışınlarının cilde girmesi ile hücresel seviyede bir enflammasyon ve ödem oluşuyor ve bu cildi daha kalın ve düzgün gösteriyor. UV etkisi ile bronzlaşan ciltte aslında lekeler daha sonra patlayacak da olsa geçici bir renk homojenliği ortaya çıkıyor. İşte bu yüzden bronz ciltler daha iyi görünüyor ve solaryumlar hala iş yapabiliyorlar. Ancak ultraviyolenin D-vitamini ürettirmekten başka faydası yok, zararı ise çok.

Güneşteki UV ışınları A, B ve C diye üçe ayrılıyor. C’nin tamamı ozon tabakası tarafından emildiği için yok farz edilebilir. Yeryüzüne inen UV’nin %95’i UVA, gerisi UVB şeklinde. D vitamini ürettiren, güneşte kızarıklık ve kararma yapan UVB, UVA ise ciltte biraz daha derine inip yaşlanmayı hızlandırıyor. UVA’nın yarattığı sorunlar cilt lekeleri, ince kırışıklıklar, cilt esnekliğinde azalma şeklinde ortaya çıkıyor. Ayrıca her ikisi de kanserojen, bütün cilt kanseri tiplerinin görülme olasılığını arttırıyorlar. Üstelik UV sadece güneşe direk temasla risk yaratmıyor, bulutlardan, cam ve su yüzeylerden yansıyarak da bize ulaşıyor, hatta UVA camlardan içeri de girebiliyor. Dolayısı ile sürekli dışa açık kalan kısımlarımız olan ellerimizi ve yüzümüzü yaz-kış, evin içinde ve dışında bir güneş koruyucu ile UV etkilerinden korumamız lazım. Bunun için en iyi güneş koruyucu seçeneği ise fiziksel (mineral) koruyucular. Çünkü emilmedikleri için uzun kullanımda ciltte alerji, yağlanma ve diğer sorunlara yol açmıyorlar.

Yoğun bir güneş -deniz tatilinde cildimizi nasıl koruyalım? Bu konuda iyi bir üçlü dermatokozmetik kombinasyonu var: CSA (Vitamin C + Sun-Screen + Retinol – Vitamin A) Koruma Kalkanı

  1. Sabah yüzümüzü temizledikten sonra gün içersindeki yoğun güneş baskısına karşı cildi güçlendirmek için C-vitamini solüsyonu kullanabilirsiniz. C vitamini yazın da kullanılabilen ve UV’nin yarattığı serbest radikalleri cilt içinden toplayabilen bir molekül. Bu antioksidan etki cildin aşırı UV yüklü ortamda kendini savunabilmesini sağlıyor.
  2. Güneşe çıkarken fiziksel güneş koruyucunuzu sürmek, gerektiğinde tekrarlamak gerekiyor. Fiziksel koruyucular da suda ve silinmekle çıkabiliyorlar. Plajdan veya havuzdan döndükten sonra cildin su kaybını azaltmak için cildi nemlendiren bir krem kullanmak iyi bir seçenek. Hyaluronik asit içerek kremler bu konuda en başarılı olanlardan.
  3. Gece yatarken ise günlük hasarı onarmak amacı ile A vitamini (retinol) serumu kullanabilirsiniz. Retinol siz uyurken cildinize yavaş yavaş nüfuz edip hücrelere kollajen üretmeleri için sinyal gönderiyor. Aynı zamanda cilt hücrelerinin rejenerasyonunu artırıyor ve melanin sentezini azaltıyor. Toplamda daha az kırışık ve canlı bir cilt ile renk düzenlemesi elde edebilirsiniz. A vitamininin L formunu (doğal) tercih etmek ciltteki reaksiyonları azaltıyor. Retinolün konsantrasyonunun da cildinizin yağ oranına göre ayarlanması gerekiyor.

Lekesi olanlar yazın ne yapmalı? Lekeler eskiden varsa güneşe çıkmakla artabilirler. Dolayısı ile güneş koruyucular mutlaka etkin bir şekilde kullanılmalı. Lekeleri azaltmaya yönelik soyucu tedavileri yazı uygulamıyoruz çünkü tam tersi bir etki yaratabiliyorlar. Onun yerine üretimi baskılayıcı kremler kullanmak ve yazı atlatmaya çalışmak en iyisi olabilir.

CSA Protokolü için Önerdiğimiz Ürünler:

  1. Medik8 C-Tetra Serum
  2. Medik8 Physical Sun-Screen
  3. Medik8 Retinol 3TR

Yaz boyunca leke kontrolü için yukarıdakiler ek olarak veya kendi başına Medik8White Balance Kit kullanabilirsiniz.