Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

Blog

SAÇ EKİMİNDE YENİLİK : DHI TEKNİĞİ



Çıktığı 2002 yılından beri FUE (Follicular Unit Extraction) tekniği saç ekiminde altın standart olmuş ve FUT (Follicular Unit Transplantation) tekniğinin yerini almıştır. FUT ve FUE nedir, birbirinden ne farkı var diye kısaca anlatırsak şöyle:

  • FUT’da enseden uzun bir şerit halinde saçlı doku alınıyor, sonra bu şerit halindeki doku keskin bir bıçakla ince ince kesilip saç kökleri birbirinden ayrılıyordu. Ancak yumuşak bir doku parçasından kesim yapmak zor olduğu için elde edilebilen en küçük parça en az 2 kök (yani 4 saç teli) içerek şekilde olabiliyordu. Hatta çoğunluk daha kalın parçalardan oluşmak durumundaydı ve bunlar saçsız alana ekildiğinde bir notadan 4-5 kıl çıktığı için çim adam görüntüsü oluşuyordu. Üstelik arkadan şerit alınan kısım dikişle kapatılıyor ve orada uzun yatay bir iz kalıyordu.
  • FUE’de ise şerit çıkarmaktan vazgeçildi. Enseden saçlar bir mikro motorlu cihazla tek kök halinde alınmaya başladı. Böylece estetik sonuçlar daha doğal bir hal aldı ve saç ekimi isteyen hastaların sayısında patlama yaşandı.

Son 15 yılda FUE tekniği üzerine fazla bir yenilik yapılamadı. Çok el becerisi gerektiren bir teknik olduğu için Amerika gibi bu tekniğe yeni geçen ülkelerde zorluklar yaşandı ve FUE yapmak için bir robot icat ettiler. Ancak mevcut robotik teknoloji halen saç ekimi işleminin sadece bir kısmını yapabilmekte, gerisi yine elle tamamlanmaktadır. Üstelik robotik cihaz kullanarak halen elle yapılan ekimin ne sayısına ne de kalitesine erişilebilmiştir. Maliyeti ise çok yüksektir.

Son dönemde saç ekiminde kaliteyi en çok arttıran yenilik DHI (Direct Hair Implantation) tekniği oldu. Doğrudan saç ekimi ya da kalem tekniği diye de anılan bu teknikte FUE’deki gibi enseden tek tek toplanan kökler saçsız bölgeye özel geliştirilmiş kalemler kullanılarak ekilmeye başlandı. Klasik FUE’de önce saçsız bölgede elle 1-2 mm uzunluğunda yatay yarıklar (saç ekim jargonunda kanal tabir ediliyor) açılıyor, sonra ikinci bir kişi cımbız benzeri bir alet yardımı ile enseden alınan kökleri bu yarıkların içine tek tek ittirerek yerleştiriliyordu. Bu sırada kökün çok sıkı tutulması, başkasının açtığı yarığın içine kökün bir seferde doğru açıda yerleştirilememesi gibi nedenlerle kökler hasar görebiliyor ve saç kaybı oluyordu. Yine açılan yarığın geniş olması durumunda içindeki kök yön değiştirebiliyor veya ufak bir temasla düşebiliyordu. DHI tekniğinde ise özel bir kalem sayesinde kanal açma ve yerleştirme işlemi aynı anda yapılabilmektedir.

SAÇ EKİMİNDE YENİLİK : DHI TEKNİĞİ

Bunun avantajları şu şekildedir:

  • Ekilen saça en doğal açıyı verme imkanı tanır
  • Mevcut saçları koruyarak ekim yapılabilir, onlara zarar vermez
  • Daha sık ve yoğun saç ekilebilir
  • Açılan delik çok küçük olduğu için iyileşme daha kısa sürer ve konforlu olur
SAÇ EKİMİNDE YENİLİK : DHI TEKNİĞİ
  • En önemlisi saçları kesmeden, yani traşsız ekim yapılabilir


Sağlıklı güzellik, güvenli estetik sizlerle olsun.