Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

Blog

ŞOK DİYETLERİN ZARARLARI

Özellikle kış aylarında artan kilolarımızı yaz aylarının gelmesiyle hızlı bir şekilde verme telaşı pek çok kişiyi sarıyor, bu telaş, en kısa sürede, en hızlı, şok diyet arayışına sokuyor. İsimleri ve vaatleri büyük bu diyetler (su diyeti, 1 haftada 5 kilo diyeti, sarımsak diyeti, hostes diyeti vb.) ayna karşısında size istediğiniz görüntüyü belirli bir süre sağlasa dahi ani kalp krizinden depresyona, saç dökülmesinden safra taşına kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Ani Kalp Krizi

İçeriği bilinmeyen besin destekleri, bitkisel zayıflama çayları, çok düşük kalorili dengesiz diyetler, vücutta su ve kas kütlesinden hızlı kayıp sağlayarak, vücudun elektrolit (sodyum, potasyum) dengesinde bozulmaya, tansiyon dengesizliklerine neden olup, kalp ritminde bozulmaya, ani kalp krizlerine ve ölüme neden olabiliyor. Kilo kaybı sağlarken asıl amacımız yağ dokusunun azalmasıdır, hızlı kilo kaybı diyeti bıraktığınız zaman metabolizma hızınızın azalmasıyla sonuçlanıp kısa vadede kaybettiğiniz kas ve su kaybından çok daha fazlasını yağ dokusu olarak geri almanıza sebep oluyor.

Tansiyon Düşmesi

Vücut sıvılarımızda bulunan sodyum, potasyum, klor gibi mineraller kan basıncının düzenlenmesinden sorumludur. Vücudun su miktarındaki ani değişiklikler halsizlik, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu ile birlikte tansiyon düşmesine sebep oluyor. Özellikle bu dönem yaz aylarına denk geldiyse terlemeyle birlikte kalp çarpıntısı ve baygınlığa yol açabiliyor.

Konsantrasyon Bozukluğu

Hızlıca kilo vermek için başlanan şok diyetler, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, sinirlilik ve ellerde titreme gibi bulgularla kan şekerinde düşüşlere (hipoglisemi) sebep oluyor. Hipoglisemi, beyin için gerekli enerjinin sağlanamamasına neden olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğuna yol açıyor.

İnsülin Direnci

Hızlı ve çok düşük kalorili şok diyetlerle kilo kaybı sağlayan kişiler, kalıcı beslenme alışkanlıkları kazanamadıkları ve kas kaybıyla metabolizma hızının düşmesi sebebiyle, verdikleri kiloyu fazlasıyla geri alabiliyor. Bu durum pankreasın normal düzenini bozup insülin duyarlılığına neden oluyor. İnsülin direncinin gelişmesi ise sonrası için kilo kaybı sağlanırken yaşayacağınız zorluklar demektir.

Saç Dökülmesi ve Yorgunluk

Düşük kalorili ve tek bir besine dayalı diyetler B6, B12, çinko, demir, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere vitamin ve minerallerin eksik alınmasına neden oluyor. Kansızlık (anemi), saç dökülmesi, yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu çabuk hastalanma, osteoporoz ve sindirim sistemi gibi sağlık problemleri yaşam kalitenizi oldukça düşürüyor.

Depresyon Riski

Çok düşük kalorili ve düşük karbonhidratlı diyetlerle kilo kaybı sağlamaya çalışan bireylerde ‘’serotonin’’ (mutluluk hormonu) hormonunun üretimini azaltıyor. Açlık, kan şekeri ve tansiyon düşüşü, yetersiz vitamin ve mineral alımı kişilerde kaygı, stres, uykusuzluk ve depresyon eğilimini arttırıyor.

Popüler sağlıksız diyetler kısa vadede ilgi çekici görünse de geri dönüşü zor, kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bilimsel veriler ışığında, kişiye özel beslenme programınızı benimseyip yaşam boyu sağlıkla formda kalmaya önem vermelisiniz.

Nutrist
Beslenme ve Diyet Merkezi