Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

VÜCUT ŞEKİLLENDİRME

Meme Küçültme - Vücut Şekillendirme

Normalden büyük memeler, sadece bir estetik problem değil aynı zamanda hayatı kısıtlayan sorunlar da yaratırlar. Meme büyüklüğü nedeni ile uygun sütyen ve giysi bulamamak, sütyen askılarının ağrı yapması, spor yapamamak, solunum problemleri, meme katlantısının altında pişik ve mantar enfeksiyonları, aşırı ağırlık nedeni ile boyun ağrısı, duruş bozuklukları ve ikincil omurga sorunları bunlar arasında sayılabilir.

Ameliyat sonucu daha normal ve genç kavislere sahip, meme uçları yukarı taşınmış, tabanı daraltılıp, dikleştirilmiş bir meme görünümü kazanılır.

Doğuştan büyük memeler . Hamilelik veya aşırı kilo alma sonrası meme dokusunun büyümesi . Asimetrik memeler . Mevcut meme büyüklüğünün fiziksel aktiviteye engel olması, veya ağırlık nedeni ile ağrı yapması.

Hastanın arzu ettiği derecede küçültme yapılabilir. Önerilen büyüklük hastanın boyu, kilosu ve omuz açıklığı ile orantılı olan büyüklüktür. Kilolu hastalarda bu ameliyattan sonra vücut silueti ciddi derecede değişerek göbeğin ön plana taşınmasına yol açabilir. Bu hastalara muayene aşamasında aynı seansta veya daha sonra bir karın germe ameliyatı önerilmektedir.

Bu ameliyat genel anestezi altında yapıldığı için bir gece hastanede kalınması önerilmektedir.

Ameliyat sonrası fazla bir ağrı şikayeti olmamaktadır. Genel anesteziye veya ağrı kesicilere bağlı bulantı hissi olabilir. Ameliyatta konan drenler (kanın dışarı alınmasını ağlayan kanül sistemi), 2. veya 3. gün çıkarılır. Bunlar çıkarıldıktan 1 veya 2 gün sonra duş alınabilir. Dikişler eriyen ipliklerle ve gizli atıldığı için alınmalarına gerek yoktur. Ameliyatta konulan bandajlar 3. günde özel bir sütyen veya sargı sistemi ile değiştirilir. Bu sütyenin 4 hafta giyilmesi gerekmektedir. Üçüncü haftadan sonra normal aerobik aktivitelerine dönülebilir. Memenin son şeklini alması yaklaşık 8-10 hafta sürer.

Süt verme fonksiyonunun korunması seçilen tekniğe ve memenin büyüklüğüne göre değişir. Yukarıda tarif edilen süperomedial pediküllü teknikte emzirme fonksiyonu korunabilmektedir.

Ameliyat sonrasında aşırı kilo almak veya hamile kalmak memlerin tekrar büyümesine ve deforme olmasına yol açabilir. Bu durumda ikinci bir ameliyatla sorun giderilebilir. İdeal olan çocuk yapma dönemini bitirmiş hastalara uygulanmasıdır, ancak ergenlik çağında memeleri aşırı büyüyen hastalarda, durumun verdiği psikolojik ve fonksiyonel sıkıntılar göz önüne alınarak çocuk yapmadan önce de küçültme yapılabilir.

Ameliyattan sonra meme dokusunun içindeki yara iyileşmesi olgusu nedeni ile mamografi görüntülerinde birtakım özgün görüntüler ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu görüntülerin daha sonraki taramalar sırasında farklı yorumlara yol açmaması için hastaların ameliyattan sonra 3 ile 6 ay arasında baz görüntü oluşturacak bir mamografi çektirmeleri istenmektedir. Rutin tarama yaşına gelmiş hastalarda ameliyat öncesinde de ameliyatta süprizlerle karşılaşmamak için yine mamografi çektirilebilir.

Bu ameliyata özgün sorun meme başalarının yukarıya taşınması sırasında kan dolaşımında ortaya çıkabilecek azalmalar nedeni ile kısmi veya tam kayıplar yaşanabilmesidir. Kısmi kayıplar pansumanla kapanabilirken, tam kayıplarda küçük 2. bir ameliyat gereklidir. Memenin küçültülüp şekillendirilmesi sırasında bazen yağ dokuları sıkışarak veya dolaşımı bozularak ameliyat sonrası dönemde sertleşebilir. Bu sertlik daha sonra küçülür ve yağların erimesi ile sonuçlanır. Çok nadiren cerrahi bir müdahale gerektirir. Yara hatlarında birleştiği köşelerde nadiren gerginliğe bağlı ufak açıklıklar oluşabilir, bunlar çoğunlukla pansumanla kendiliğinden düzelir. Nadiren tekrar dikiş atmak gerekebilir. Yara yerinde tür bir açıklık oluşmuşsa iyileşme sürecinde bazen buradan bir enfeksiyon gelişebilir. Antibiotiklerle tedavi edilir. Yukarıda sayılan problemler özellikle sigara içen hastalarda ortaya çıkar. Bu yüzden ameliyattan en az 2 hafta öncesinden başlayarak 2 hafta sonrasına kadar HİÇ sigara içmemek gerekir. Meme başında his kaybı ortaya çıkabilir. Meme başının etrafında kesi yapılması gerektiği için her ameliyattan sonra geçici bir azalma da beklenir. Ameliyat sonrası 6. ayda genellikle bu kayıplarda dönüş olur. Ameliyat sonrasında memeler arasında asimetriler ortaya çıkabilir. Erken dönemdeki asimetriler genellikle 8-10 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Geç dönemde mevcut asimetriler eğer rahatsız edici boyutlarda ise ikinci bir müdahale gerekebilir. ! Kadınların çoğunda memeler doğuştan simetrik değildir, ancak bu genellikle gözden kaçar. Yara izlerinin aşırı kabarmasını önlemek için riskli hastalarda ameliyattan 15 gün sonra birtakım uygulamalar gerekebilir.