Yukarı Çık
Prof. Dr. Ferit Demirkan
Prof. Dr. Ferit Demirkan +90 530 512 02 04

Botoks Direnci

BOTOKS DİRENCİ

Botulinum Toksin Çeşitleri, Farklılıkları, Direnç Gelişim Mekanizması ve Çözüm Önerileri

BOTOKS DİRENCİ

Botoks Enjeksiyonları Neden Artık Daha Kısa Etkili ?
Bundan 20 yıl önce Botulinum toksinlerinin etkisi 5-6 ay sürüyordu. Şimdi ise 3 ayı geçmiyor. Başta etkili olan botulinum toksin enjeksiyonlarının zamanla etkinliğini kaybetmesine sekonder direnç deniyor. Sebebi ile tekrarlanan enjeksiyonlar sürecinde, kullanılan ilacın içeriğindeki birtakım proteinlere karşı vücudun antikorlar geliştirmesi ve toksini nötralize etmesi. 2022 yılında Kore’deki 469 dermatolojist üzerinde yapılan bir araştırmada, bu hekimlerin yaklaşık yarısının botoks uyguladıkları hastalarda klinik düzeyde bir rezistansa şahit oldukları rapor edildi. Elbette botoksun etkinliğinin azalmasının pek çok başka nedeni olabilir:

1-SIK RÖTUŞ
Botoksu yaptıktan hemen 1-2 hafta içinde ek dozlar yapmak

2-YÜKSEK DOZ
Her bir botoks uygulamasında gerektiğinden yüksek dozlar vermek

3-SIK UYGULAMA
Etki tam bitmeden yeni bir botoks uygulaması yaptırmak

  • İlacın soğuk zincirde uygun şekilde saklanmaması
  • Enjeksiyonun doğru yere yapılmaması
  • Uygulamada yeterli doz kullanılmaması
  • Yanlış uygulama tekniği kullanılması
  • Doğuştan botulinum toksine dirençli olmak
  • Formülasyondaki değişiklikler

Bütün bunlara dikkat edilmesine rağmen zaman içinde botoksun etkinliğinin ve süresinin azalması vücutta kullanılan o markaya karşı bir direnç geliştiğini düşündürmektedir. Bu direncin ille de antikorlar yoluyla olması da gerekmez. İmmunolojik direnç gelişmesinde 3 kolaylaştırıcı faktör ileri sürülmüştür:

  • Her bir uygulamada yüksek doz verilmesi
  • Uygulama aralıklarının gereğinden sık olması
  • Uygulamadan kısa süre sonra ek dozlar yapılması

BOTOKS DİRENCİ

Botulinum Toksin Direnci
Koreli dermatologların yarısının botulinum toksin direncine rastladıkları bildirildi.
Botulinum Toksin Tipleri
Direnç gelişmesi halinde en iyi çözüm farklı bir botulinum toksin markasına geçmek olabilir. Botulinum toksinin bugün bilinen 7 çeşidi (A, B, C, D, E, F, G) vardır. Ancak bunlardan ilk ikisi ilaç olarak kullanılmaktadır. Kozmetik amaçlı kullanılanlar ise Botulinum A toksinleridir. FDA onaylı dört A tipi toksinin üç tanesi ülkemizde ruhsatlandırılmıştır:

  • Botox Cosmetic®, (onabotulinumtoxinA)
  • Dysport® (abobotulinumtoxinA)
  • Nabota® (prabotulinumtoxinA)
  • Bu markalar arasında dozajlama, ilaç yayılımı, başlangıç ve etki süreleri arasında farklar olsa da genel olarak aynı klinik sonucu vermektedirler.

BOTOKS DİRENCİ

Botox® Allergan

BOTOKS DİRENCİ

Dysport® Ipsen

BOTOKS DİRENCİ

Nabota® Daewoong

NABOTA®
Ülkemizde piyasaya sunulan en yeni botulinum toksin çeşididir. Asya çıkışlı bir ilaç olup bütün dünyada uzun süreden beri kullanılmaktadır ve FDA onayı vardır. Güney Kore’de tek bir fabrikadan üretilip global olarak pazarlanmaktadır. Farklı ülkelerde farklı isimler altında pazarlanabilmektedir (ABD’de Jeuveau®), Uygulama endikasyonları ülkemizde mevcut diğer botulinum toksinlerle aynıdır. Çevreye yayılımı daha sınırlıdır. Etkisinin başlama süresi daha kısa, etkinin toplam uzunluğu ise klinik olarak biraz daha fazladır. Yine soğuk zincir gerektirmektedir.

BOTOKS DİRENCİ